HISTORIA

Dick tänkte bara stanna ett år när han kom till Sverige i mitten av 1960-talet.  Det blev mycket längre och i dag driver han Café Killeröd på Bjärehalvön med hustrun Eva.

Det finns många populära utflyktsmål, ett av dem är Caféet , som ligger mellan Båstad och Förslöv , med en bedövande vacker utsikt över Bjäres sydsluttning och Kattegatt. Åkrar och ängar brer ut sig som ett grönskimrande lapptäcke, havet blänkar bläckblått och vid horisonten sticker Kullen ut som ett jättelikt pekfinger.Skönhet måste artikuleras och allteftersom cafégästerna droppar in hörs mången saligsuck, följt av: "Ååå, så vackert...så fantastiskt...helt makalöst...jag bara gapar..." 

Dick började som konditorlärling 1958 och utbildningen skedde dels i hemlandet, dels i Schweiz. Sitt mästarbrev erhöll han åtta år senare och med det var han Tysklands yngste mästare. Jag har i alla sammanhang varit yngst, påpekar han med ett skratt, men antyder att nu - vid fyllda 69, är det väl inte så längre...Han har jobbat lite varstans i världen, bland annat i Las Vegas, där han i all hast hoppade in som ersättare för en bagare som stuckit sin kos. 1964 kom jag till Helsingborg och arbetade hos Fahlmans Conditori och därefter hosSigne Bergkvist. 1968 övertog jag Klintmans Konditori och ändrade namnet till Conditori Finess. 1970 köptes Forslunds Konditori och 1976 Olssons Konditori vid Tågagatan som heter Finess i dag, men som såldes 1983. 

I Helsingborg träffade han också Eva. Båda var hästintresserade och som medlemmar i samma ridklubb stötte de på varandra titt som tätt. I sinom tid blev det riktigt tätt... Det var på en ryttarfest,nyårsafton 1979. Då krokade vi fast i varandra och sen var det kört. Vi flyttade ihop dagen efter och sen har vi inte varit åtskilda en enda dag. Så var detväl? säger Dick som sneglar på Eva som bekräftar: Ja, på ett ungefär. När de slagit sina påsar ihop blev det hästar för hela slanten, gård och travstuteri i Grevie Kyrkby och bakandet las på is. Men baktanken satt i och efter några år byggdes ett bageri hemma på gården och jämsides med stuteri drev paret ett leveransbageri. Så smånigom började tankarna cirkla kring caféverksamhet och en vacker dag när vi tittade upp på åssluttningen, där våra hästar hade sina betesmarker, stod det klart: Där ska vi ha vårt Café! 

Sålde hästgården
Från tanke till handling. Hästgården såldes och 1997 stod ett sprillans nytt café med bageri på Hallandsåsen 150 meter över havet. Grevligt invigt av Carl Johan Bernadotte. Sedan blev det en grevlig kaka också. 

På Café Killeröd hittar man Carl Johan Bernadotte i form av tryffelbiskvin. Idén till den föddes faktiskt året innan. Det var nämligen så att Carl Johan fyllde 80 år och då fick jag i uppdrag att baka något gott till födelsedagsfesten. Det blev tryffelbiskvier och dom föll jubilaren i smaken. Det blev återkommande beställningar. Det i sin tur ledde till att vi frågade om vi fick ge kakan hans namn och det gav han sitt godkännande till. 

Men allra mest efterfrågad är nog ändå Killeröds Äppelmarängtårta med len vaniljsås, som är caféets specialitet. För att inte tala om valnötshjärtan, toscabullar, blå vallmobullar... 

En lantlig ro vilar över Café Killeröd. En liten oas inramad av betande hästar och får.


Söndagar,under högsäsongen, bjuds det pianounderhållning. Övriga dagar konserterar fåglarna.

Den som en gång varit här kommer gärna igen. Det är också vad ett gäng besökare säger när de går. "Vi kommer igen" Ni är så välkomna, säger Eva leende, medan hon dukar för en busslast gäster som är i faggorna. Det är full rulle. Men det är väldigt roligt, intyger hon, alla gäster är så glada och trevliga. Och vad annat kan man vara med vida vyer framför ögonen och munnen full av äpplemaräng. Här kan man prata om att "må som en prins i en bagarbod".